Dlouhá životnost a pořádný výkon

Tam, kde nespočet modelů vlaků projíždí zasněnými horskými světy, kde jsou velmi podrobně znázorněny ty nejkrásnější prázdninové destinace a ty nejroztodivnější příběhy jsou vyprávěny v měřítku 1 : 87, jako návštěvník už nepřestanete žasnout.

O to víc vzrušující je, když máte možnost nahlédnout do zákulisí hamburské atrakce číslo 1 a poznat tvůrce tohoto vysněného světa.

Jedním z nich je Stefan Freiberg, který je nedílnou součástí týmu již 13 let a je zodpovědný za všechny budovy, pro které neexistuje žádná stavebnice. „Původně jsem chtěl pomáhat jen s letištěm. Ale protože jsem uměl kreslit v CAD, byl jsem požádán, zda bych nemohl obsluhovat a programovat CNC frézku. A tak jsem sem nějak vklouzl a zasekl se,“ vzpomíná Freiberg. Už mnoho let tedy každý den vytváří nová frézovací data, na jejichž základě vznikají komponenty pro nové budovy. A protože, jak známo, třísky padají tam, kde se brousí – nebo frézuje –, vždy vás při práci doprovází dílenský vysavač.

Při tom se použijí hned dva modely. Jednak pojízdný dílenský vysavač, který lze velmi flexibilně použít na pile k odsávání třísek nebo také zbaví vzduch jemného prachu z frézování. Zadruhé je to nová akvizice od firmy Ruwac, která na velké frézce zabrání úplnému zaprášení malé dílny. Dříve jsme na to samozřejmě používali průmyslový vysavač, ale ten se neustále přehříval, když jsme museli přes noc pracovat na zakázkách. Následující den byla hadice často celá spečená,“ je si Freiberg dobře vědom předností nového vysavače. „Běží mnohem déle, a navíc má pořádný výkon,“ shrnuje jeho kolega Michel Kraken, proč se tento nákup zcela vyplatil.

A stejně tak se vyplatila návštěva těchto posvátných sálů. Vždyť kdo může říct, že mu bylo umožněno nahlédnout do zákulisí takové továrny na sny? Během následné prohlídky expozice Miniatur Wunderland jsme samozřejmě byli ohromeni a musíme přiznat, že jsme hrdí, že jsme se aspoň trochu podíleli na tvorbě těchto kouzelných světů.